Blog

Groen dak

Groene daken winnen de laatste jaren aan populariteit. Dat is niet verwonderlijk, gezien de vele algemene en ecologische voordelen die ze hebben. Maar wat zijn groene daken?

Wat zijn groendaken?

Een groen dak is een vegetatielaag die is geplant over een waterdichtingssysteem dat bovenop een plat of licht hellend dak wordt geïnstalleerd. Groene daken worden ook wel vegetatieve daken of ecodaken genoemd. Ze vallen in drie hoofdcategorieën: uitgebreid, intensief en semi-intensief. Hoewel er geen precieze definities van zijn, heeft een extensief groendak een ondiep groeimedium – meestal minder dan vijftien centimeter – met een bescheiden dakbelasting, beperkte plantendiversiteit, minimale waterbehoefte en is het vaak niet toegankelijk.

Groendaktechnologieën bieden eigenaren van gebouwen niet alleen een bewezen investeringsrendement, maar bieden ook kansen voor aanzienlijke sociale, economische en ecologische voordelen, met name in steden.

Hoeveel kosten groendaken?

De kosten van groene daken variëren aanzienlijk, afhankelijk van het type en factoren zoals de diepte van het groeimedium, geselecteerde planten, grootte van de installatie, gebruik van irrigatie en of ze toegankelijk moeten zijn op ontoegankelijk – intensief, semi-intensief of uitgebreid.

Intensieve groendaken vereisen doorgaans meer investeringen, maar bieden de voordelen van toegankelijkheid. Een geïnstalleerd extensief groendak met wortelwerende / waterdichte membranen kan worden geplaatst voor € 100- € 240 per vierkante meter.

Hoewel groendaken doorgaans een grotere initiële investering vereisen, is het belangrijk om in gedachten te houden dat ze de levensduur van het dakmembraan kunnen verlengen en de verwarmings- en koelingskosten van uw gebouw kunnen verlagen. Je kunt met een gediplomeerde groendakprofessional spreken over de kosten en baten van verschillende groendaksystemen en ontwerpen.

Wat moet je weten over uw gebouw voordat je een groendakinstallatie start?

Je moet de helling, het structurele laadvermogen en de bestaande materialen van het dak kennen, evenals de aard van eventuele afvoersystemen, waterdichtheid en elektrische en watervoorziening. Je moet ook overwegen wie er toegang toe heeft, wie onderhoud zal uitvoeren en wat voor soort zon- en windblootstelling het dak krijgt.

Voordelen van groene daken

Groene daken hebben veel voordelen op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Ze zorgen voor een regenwaterbuffer, zuiveren de lucht, verlagen de omgevingstemperatuur, regelen de binnentemperatuur, besparen energie en stimuleren de biodiversiteit in de stad. Een Groen dak is onderdeel van klimaatbestendig bouwen. Bovendien zijn mensen gelukkiger in een groene omgeving dan in een grijze omgeving.

Bakkerij of taartspecialist? Zorg voor goede taartdozen

Ben je in het bezit van een specialistische taartenwinkel of zelfs van een heuse bakkerij? Dan stel je jezelf ongetwijfeld weleens de vraag op welke manier je je producten nóg beter kunt verkopen en verpakken. Een verpakking is nu eenmaal een belangrijk onderdeel van elk product. Er kan promotionele waarde van uitgaan, zelfs zo sterk dat een consument dat onbewust als doorslaggevend aspect beschouwt. Maar minstens zo belangrijk is dat je verpakking ervoor zorgt dat het product onbeschadigd de plek van bestemming bereikt. In een bakkerij zijn goede taartdozen wat dat betreft onontbeerlijk. Een taartdozen groothandel kan je hieraan helpen, meestal nog tegen vriendelijke prijzen ook.

Verschillende afmetingen

Om deze redenen is karton uitstekend verpakkingsmateriaal

Zowel voor taarten als voor talloze andere producten wordt veelvuldig karton gebruikt als verpakkingsmateriaal. We kunnen er immers niet omheen: karton is een goedkope optie voor dit doel. Nu geldt dat ook voor plastic, maar plastic beschermt de inhoud lang niet zo goed als karton dat doet. Karton kan immers schokken en stoten opvangen, waardoor de inhoud (in dit geval een taart) zonder schade blijft. Verder is bekend dat karton een materiaal is waarop bacteriën en virussen nagenoeg geen kans hebben te overleven. Daar komt nog bij dat karton minder slecht is voor het milieu dan plastic, al dient daarbij wel aandacht te worden besteed aan de herkomst van het karton. 

Milieubewust

De herkomst van karton: iets om in de gaten te houden

Ieder mens en elke onderneming heeft een zekere verantwoordelijkheid om de ecologische voetafdruk zo beperkt mogelijk te houden. In dat kader geldt dat wanneer je kartonnen producten koopt, je altijd het best producten neemt die over een FSC-keurmerk beschikken. Heeft een product dit keurmerk, dan weet je zeker dat het karton afkomstig is van hout dat komt uit een verantwoord geplant, beheerd en gekapt bos.

Hoe komen wij aan ons fruit?

Iedereen heeft vitamines nodig voor een goede weerstand. Dit halen we voor een groot gedeelte uit groente en fruit. Als je de supermarkt binnenloopt zie je vrijwel direct de volle schappen met vers fruit. Dit ligt er uiteraard niet vanzelf en heeft een hele weg afgelegd om daar te komen. Hoe komen wij iedere dag weer toch aan vers fruit?

Groothandel

Voordat wij fruit in huis hebben, moeten we dit eerst kopen bij de supermarkt, bij de groenteboer of op fruitafdeling van de wekelijkse markt. Deze winkels en handelaren moeten echter dit fruit eerst inkopen. Dit doen ze bij de groothandel. Er zijn groothandels die zich specialiseren in groente en fruit. Deze hebben op hun beurt ook weer een specialisatie, zoals een bananen groothandel.Door deze groothandels in fruit kunnen supermarkten worden bevoorraad en kunnen wij als consumenten elke dag genieten van heerlijk vers fruit.

Productie

Aangezien fruit niet geproduceerd kan worden in een fabriek, maar gekweekt wordt door telers, moet de groothandel dit op hun beurt weer verkrijgen bij de telers. Kwekers en telers ‘produceren’ fruit door op grote schaal fruit aan te bouwen, te onderhouden en te oogsten. Dit gebeurd in kassen of gewoon in de buitenlucht. Dit is afhankelijk van het soort fruit en in welke temperatuur en omstandigheden het fruit gekweekt wordt.

Waar komt fruit vandaan?

Waar fruit vandaan komt kan verschillen per fruitsoort. Fruit komt uit verschillende landen. Fruit dat wij in de Nederlandse supermarkten en op markten vaak tegenkomen, worden veelal in warme Europese landen zoals Spanje of Italië gemaakt. Maar ook in Nederland en België wordt fruit gekweekt. Denk dan aan appels en peren. Bananen en kiwi’s worden vaker in Zuid-Amerika gekweekt, omdat de temperaturen daar geschikt zijn voor deze fruitsoorten.

Waarom is fruit gezond?

Fruit is gezond. Dat is iedereen bekend. Waarom is fruit eigenlijk zo gezond? Fruit bevat vitamines die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven en onze weerstand te versterken en om de juiste voedingsstoffen tot ons te krijgen. De meeste fruitsoorten bevatten vitamine C. Dit is vooral terug te vinden in citrusvruchten, zoals citroen, sinaasappel en grapefruit.

Koken voor grote gezelschappen gaat het makkelijkst op de Big Green Egg XL

Heb je altijd al zo’n groot groen ei willen hebben dat je bij de buren in de tuin zag staan? De Big Green Egg is hartstikke populair en het is helemaal niet gek dat je jaloers bent. Je kunt er namelijk heerlijke gerechten mee maken en je zult ongetwijfeld de show stelen als mensen bij je komen eten. Overtref je buren nog een beetje door een Big Green Egg XL te kopen. Dat zal ze leren!

Big Green Egg XL

De grootste versie

De Big Green Egg XL is de grootste versie van deze bijzondere keramische buitenkeuken. Het groene ei is in XL formaat namelijk ook echt geschikt voor grote groepen. De grillplaat is groter dan welk model dan ook. Met een grilloppervlakte van 61 centimeter is de Big Green Egg XL geschikt voor grote groepen maar ook voor bedrijven. Heb je bijvoorbeeld een restaurant of cateringbedrijf? Dan kun je ook dat groene ei gebruiken. Je hebt alleen een professioneel model nodig. En dat is nu precies deze XL versie. Het is het meest geschikte model voor professionele koks maar ook mensen die graag grote groepen uitnodigen. Op dit model passen namelijk de grootste stukken vlees, vis en meerdere pizza’s tegelijk. Daardoor is het koken voor grote groepen simpel. 

Big Green Egg XL

Voorbereiden is belangrijk

Houd er wel rekening mee dat je de Green Egg niet zomaar aan kunt slingeren en er wat kipspiesjes op gooit. De Green Egg is een stuk verfijnder en er gaat tijd in zitten. Je moet wel echt een geavanceerde hobbykok zijn of iemand die op zakelijk niveau kookt.

Een AEG wasdroger kopen?

In dit artikel gaan we de AEG wasdroger bespreken. Ben je opzoek naar een wasdroger en overweeg je om voor de AEG wasdroger te gaan? Lees dan verder.

Het is goed om eerst eens wat over AEG te vertellen. AEG bestaat al meer dan 130 jaar en streeft ernaar om vakmanschap bij jou in huis te halen. Dat doen ze door middel van hun machines. Geschiedenis wijst uit dat ze vaak voorop lopen en blijvend innoveren. Ze komen altijd met nieuwe ideeën en innovatie staat nooit stil. 

Dit geldt ook voor de wasdroger. Deze blijvende innovatie heeft ervoor gezorgd dat wasdrogers van enorme kwaliteit zijn bij AEG. Daarnaast is er gedacht aan gebruiksvriendelijkheid, design en levensduur. Allemaal belangrijke factoren die meegenomen moeten worden in het aankoopproces. Factoren waar AEG dus rekening mee gehouden heeft. Door de lange ervaring kunnen ze deze machine ook nog eens met een prima prijs-kwaliteit verkopen. Dat is eigenlijk ook waar AEG bekend om staat. Dit geldt overigens niet alleen voor hun wasdrogers, maar voor hun hele lijn aan keukenapparatuur.

Een wasdroger van AEG hoeft dus helemaal niet zo’n simpele vierkante machine te zijn. Een wasdroger van AEG is ook enorm stijlvol en is een toevoeging in elke kamer.

Hoe lang de wasdroger uiteindelijk meegaat hangt natuurlijk van het merk af maar ook van de gebruiksintensiteit. Het is immers een gebruiksvoorwerp. Over het algemeen gaat een gemiddelde wasdroger 7 tot 10 jaar mee en misschien wel langer. Dit hangt dus volledig van het eigen gebruik af. Wanneer je voor AEG kiest kun je er vanuit gaan dat deze eerder 10 jaar dan 7 jaar mee zal gaan.

Groente koken

Tips voor het koken van groenten

Groente koken is voor het maken van talloze gerechten een benodigde bezigheid. Maar helaas zien we dat veel mensen het koken van groenten eigenlijk niet helemaal goed doen. Qua smaak, textuur en het behoud van vitamines wordt er daardoor niet het maximale uit je groenten gehaald. Zonde natuurlijk! Hieronder lees je daarom enkele tips om het koken van groenten te optimaliseren.

Groente koken

Grote stukken

Wanneer je zelf je groenten snijdt, is het aan te raden om deze in niet té kleine stukjes te snijden. Kleine stukjes groenten koken immers al heel snel te lang. Dit leidt tot een verlies van smaak en vitaminen. Bovendien hebben grovere stukken groenten een fijnere textuur tijdens het eten, al is dit iets waarover de smaken zouden kunnen verschillen.

Let op de kooktijd

Vaak worden verschillende groenten tegelijk in dezelfde pan gegooid, waarna ze een zelfde kooktijd zullen ondergaan. Dit is niet de ideale manier. De ene soort heeft namelijk veel meer of juist minder tijd nodig om door te koken dan de andere soort. Kijk dus per groente goed op de verpakking of lees op internet of in een kookboek wat de ideale kooktijd is per groente. Gooi vervolgens de groenten met een beperkte kooktijd ook daadwerkelijk later in de kookpan. Dit alles omdat een te lange kooktijd zoals bekend leidt tot een verlies aan vitaminen en smaak.

Groente koken

Beperk gebruik van water

Wanneer je groenten gaat koken, kun je in het achterhoofd houden dat je deze meestal niet totaal onder water hoeft te zetten in de pan. Een klein laagje water is voor veel soorten groenten al voldoende. Een overschot aan water is niet per se een groot probleem, maar het kan wel smaakverlies in de hand werken. Bovendien kost het bij grote hoeveelheden water meer tijd (en elektriciteit of gas) om het aan de kook te brengen.

Restaurants weer open? Neem je partner mee en ga!

Aan het einde van 2019 en bij het ingaan van 2020 wenste iedereen elkaar nog het beste voor het nieuwe jaar, in het bijzonder op het gebied van de gezondheid natuurlijk. Dat heeft op zich helaas niet heel erg mogen baten, want het jaar 2020 is onlosmakelijk verbonden met de pandemie. In Nederland lijken we in de zomer over het ergste heen te zijn. Gelukkig maar, want daardoor wordt er weer meer mogelijk. Een avondje gezellig uit eten gaan kun je bijvoorbeeld gewoon weer doen. Dus aarzel niet, boek een plekje in een gezellig restaurant (zoals Het Wapen van Kaatsheuvel, om maar eens een voorbeeld te noemen) en beleef weer eens een gezellig avondje uit met je partner. Waarom dat zo essentieel is lees je hieronder.

Samen genieten

Waarom samen uit eten gaan gunstig uitpakt

Voor alle koppels is het aan te raden om af en toe samen op stap te gaan. Uit eten is daarbij altijd een goede keus. Wanneer je samen de hort op bent, komen namelijk altijd de beste gesprekken los. Om een veelvoud aan redenen komt dat er thuis helaas vaak niet van. Belangrijk is dus af en toe deze vorm van sleur te doorbreken en weer eens echt stevig bijpraat. Daar komt nog bij dat uit talloze onderzoeken is gebleken dat ervaringen mensen het gelukkigst maken. Restaurantbezoek hoort daar natuurlijk ook bij. Feit is verder dat als je uitgaat je jezelf beter verzorgt. Leuk voor zowel jezelf als voor je partner!

Arrangement

Uit eten in coronatijd: kan dat?

Het wereldwijd uitbreken van het coronavirus heeft invloed op de levens van ons allemaal. Veel dingen die voorheen vanzelfsprekend waren, zijn dat tijdens de pandemie niet. Zo kunt je niet gedachteloos en spontaan even een restaurant binnen lopen en een tafeltje vragen. Ten eerste beleven restaurants uiterst zware tijden. Een aantal van hen is al verdwenen en mogelijk zullen er meerdere noodgedwongen volgen. Daarnaast dien je nu altijd van tevoren een tafeltje te reserveren en je te houden aan de gezondheidsvoorschriften. Niettemin is het echt niet onmogelijk om toch een gezellige avond in een restaurant te hebben. Aan te raden is, als je het veilig acht, om gewoon eens in je eigen stad een restaurant te bezoeken. Zij kunnen je steun immers ook goed gebruiken. Woon je bijvoorbeeld in Tilburg, bezoek dan eens Restaurant Grillig en geniet een avondje van hun heerlijkheden.

Uitgebreid menu

Wat mag je van een restaurant verwachten?

Restaurants dienen net als hun gasten zich aan de regels en wetten te houden, zelfs als je het daar niet helemaal mee eens bent. Zo dienen restaurants zich te houden aan eventuele maximum aantallen personen en moeten tafeltjes en stoelen zo staan opgesteld dat onderling afstand bewaren mogelijk is. Verder is het een pré als personeel en gasten hun handen op elk gewenst moment kunnen ontsmetten. Het zou dus fijn zijn als een restaurant daarvoor om centrale plekken desinfectiemiddelen opstelt. Verder dient het reserveringssysteem in orde te zijn, zodat er geen dubbele boekingen ontstaan én zodat restaurants weten wie wanneer in het restaurant was, in geval van een onverhoopte besmetting.

Heerlijke gerechten

Koffie Den Bosch beste koffie

Van Krieken koffie, je zult de naam zeker kennen, is beste koffie. In Den Bosch houden ze van een lekkere kop koffie Den Bosch met die beroemde chocoladebol. Loopt het water je al in de mond? Heb je een bedrijf en een kantine of andere plek om voor je personeel koffie te schenken, bezoek de site vankriekenkoffie.nl en ontdek de mogelijkheden. Ook in jouw bedrijf of op jouw kantoor kan een koffiemachine worden geplaatst waaruit vele kopjes koffie geschonken kunnen worden. Vraag advies als je het moeilijk vindt de juiste keuze te maken. Welke koffiemachine past bij jou en de situatie en welke koffie wil je schenken? Dat kan milde koffie zijn maar ook sterke. 

Volle smaak

Diverse smaken koffie Den Bosch

Elke persoon heeft zo zijn of haar eigen voorkeur wat betreft de smaak van koffie. De ene is favoriet van sterke koffie en de andere prefereert een milde en zachte koffiesoort. Het is er allemaal, dus je slaagt hier gegarandeerd. Staat jouw bedrijf in Den Bosch of omgeving dan gaat een kop koffie Den Bosch er wel in. Ontvang leveranciers en/of klanten met een heerlijke kop van Krieken koffie en je laat meteen een mooi visitekaartje achter. Ook jouw medewerkers zullen het weten te waarderen dat er een goede kop koffie geschonken kan worden, voor, tijdens en na het werk. Pak nooit mis op verse koffie met een koffieapparaat en een voorraad van Krieken koffie. Bestel eenvoudig online en de bestelling wordt snel bij je afgeleverd.

Groot assortiment

Hoe zit het met de ontstaanswijze van IPA-bier?

De afkorting IPA staat voor India Pale Ale. Dat behoeft uiteraard wel enige uitleg. Zo’n vier eeuwen terug bevonden zich vele Britten in het gebied dat nu India is. Vanuit Groot-Brittannië was het op een gegeven moment de bedoeling om hun landgenoten ver van huis een goede dorstlesser te leveren. Bier, dus. Dit bier werd per boot naar India gebracht. Een bootreis om serieus te nemen! Zorgen waren er dan ook omtrent de houdbaarheid van het bier. Daarom kwam men op het idee extra hop en mout toe te voegen aan het bier. Hop presteert immers goed als conserveringsmiddel en ook mout heeft een gunstig effect op de houdbaarheid. Bovendien zorgt mout voor meer alcohol en hop voor een smaakeffect dat goed bij bier past. Al bij al bleek het een succesvolle mix en de basis van IPA-bieren zoals we die nu kennen.

Divers assortiment

Waarom IPA zo geliefd is

De afgelopen jaren hebben IPA-bieren een forse populariteit opmars weten te realiseren in Nederland. Hier wordt IPA niet gezien als ‘normaal’ pils, maar meer als speciaalbier. In meer of mindere mate proef je hier fruitige tonen in. Dit contrasteert uitstekende met de bittere accenten die je van bier gewend bent. Een smaaksensatie die voor veel mensen onweerstaanbaar is. Juist deze mensen zullen niet snel afhaken als het om IPA gaat. Er zijn namelijk dusdanig veel soorten en smaken dat je hier niet zomaar klaar mee bent.

Lekkere smaak