Groen dak

Groene daken winnen de laatste jaren aan populariteit. Dat is niet verwonderlijk, gezien de vele algemene en ecologische voordelen die ze hebben. Maar wat zijn groene daken?

Wat zijn groendaken?

Een groen dak is een vegetatielaag die is geplant over een waterdichtingssysteem dat bovenop een plat of licht hellend dak wordt geïnstalleerd. Groene daken worden ook wel vegetatieve daken of ecodaken genoemd. Ze vallen in drie hoofdcategorieën: uitgebreid, intensief en semi-intensief. Hoewel er geen precieze definities van zijn, heeft een extensief groendak een ondiep groeimedium – meestal minder dan vijftien centimeter – met een bescheiden dakbelasting, beperkte plantendiversiteit, minimale waterbehoefte en is het vaak niet toegankelijk.

Groendaktechnologieën bieden eigenaren van gebouwen niet alleen een bewezen investeringsrendement, maar bieden ook kansen voor aanzienlijke sociale, economische en ecologische voordelen, met name in steden.

Hoeveel kosten groendaken?

De kosten van groene daken variëren aanzienlijk, afhankelijk van het type en factoren zoals de diepte van het groeimedium, geselecteerde planten, grootte van de installatie, gebruik van irrigatie en of ze toegankelijk moeten zijn op ontoegankelijk – intensief, semi-intensief of uitgebreid.

Intensieve groendaken vereisen doorgaans meer investeringen, maar bieden de voordelen van toegankelijkheid. Een geïnstalleerd extensief groendak met wortelwerende / waterdichte membranen kan worden geplaatst voor € 100- € 240 per vierkante meter.

Hoewel groendaken doorgaans een grotere initiële investering vereisen, is het belangrijk om in gedachten te houden dat ze de levensduur van het dakmembraan kunnen verlengen en de verwarmings- en koelingskosten van uw gebouw kunnen verlagen. Je kunt met een gediplomeerde groendakprofessional spreken over de kosten en baten van verschillende groendaksystemen en ontwerpen.

Wat moet je weten over uw gebouw voordat je een groendakinstallatie start?

Je moet de helling, het structurele laadvermogen en de bestaande materialen van het dak kennen, evenals de aard van eventuele afvoersystemen, waterdichtheid en elektrische en watervoorziening. Je moet ook overwegen wie er toegang toe heeft, wie onderhoud zal uitvoeren en wat voor soort zon- en windblootstelling het dak krijgt.

Voordelen van groene daken

Groene daken hebben veel voordelen op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Ze zorgen voor een regenwaterbuffer, zuiveren de lucht, verlagen de omgevingstemperatuur, regelen de binnentemperatuur, besparen energie en stimuleren de biodiversiteit in de stad. Een Groen dak is onderdeel van klimaatbestendig bouwen. Bovendien zijn mensen gelukkiger in een groene omgeving dan in een grijze omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *