Theeceremonie uit Japan verovert de wereld

Voor iedereen die gezonder wil leven begint de basis bij het voedsel dat genuttigd wordt. Naast een gezond beweeg- en slaappatroon en een uitgebalanceerde omgang met stress is dit van vitaal belang. Als je aan overgewicht lijdt dan is het zaak om je voedingspatroon onder de loep te nemen.

Het heeft bijvoorbeeld geen zin om alleen tijdelijk koolhydraatarme producten te eten om je gewicht op peil te krijgen. Het is beter om het als vast onderdeel van de totale voeding te beschouwen. Je levensstijl wordt dan meer voedingsbewust en de resultaten op lange termijn betalen zich dan beter uit.

Biologisch voedsel

Zo is één van de grote voordelen van biologisch voedsel dat de schadelijke gifstoffen die bij de landbouw worden ingezet afwezig zijn. Naast dat is het ook milieuvriendelijker. Dit aspect wordt niet altijd meegewogen bij het volgen van een dieet. Het is echter wel beter voor je gezondheid.

Voeding bevat tevens ook over het algemeen anti-oxidanten. Er zijn ook supplementen die de dosis hiervan vergroten. Ook hier geldt weer dat je dit niet overmatig dient te slikken. Het is bekend uit studies dat een teveel aan vitamine C, A en E tot gevaar kan leiden omdat ze niet in water oplossen en zich daarom in het lichaam opstapelen.

Enige kennis van zaken is dus van belang. Een vitamine die bij zwangere vrouwen als onmisbaar wordt gezien is foliumzuur. Het is van belang voor de groei en werking van een lichaam en speelt een belangrijke rol bij de productie van witte en rode bloedcellen.

Theecermonie

Voor ongeboren kinderen is het daarnaast van belang voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Een probaat supplement zou Matchapoeder kunnen zijn. Dit uit Japan afkomstige poeder is namelijk rijk aan foliumzuur.

Van de Matchapoeder wordt normaliter thee getrokken. Het zijn de gedroogde bladeren van de Gyokuro plant, die in 805 vanuit China in Japan terecht kwam door toedoen van boeddhistische monniken. In 1191 introduceerde de monnik Eisai het Zen boeddhisme en het thee drinken in Japan. Hij schreef zelfs een boek over de gezondheidsaspecten van het drinken van Matcha.

Toen in de 16e eeuw de theeceremonie in gang kwam was het dan ook uitsluitend Matcha thee die op het menu stond. Het is verweven met Zen en het volledig aanwezig zijn, maar de Japanners prijzen de thee bovendien omdat ze er energie van krijgen. 

Waarschijnlijk komt dit door het productieproces van kwaliteits Matcha waarbij uitsluitend jonge blaadjes in uitmuntende staat worden geselecteerd na een complex en langdurig proces. Zo worden de planten een maand voor de pluk in de schaduw gezet waardoor er extra chlorofyl, aminozuren, anti-oxidanten en L-Theanine wordt aangemaakt.

Daarna worden de blaadjes gestoomd en in de lucht gedroogd en met de hand gesorteerd, waarbij de nerf van het bladgroen wordt gescheiden. Vervolgens wordt het tot poeder vermalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *